Welke toekomst stel jij je voor?

De permanente tentoonstelling One Planet in het Museon in Den Haag gaat over onderwerpen die ons allemaal bezighouden: een eerlijke verdeling van voedsel, water en energie en over hoe we op deze planeet samen kunnen leven. Het uitgangspunt van de tentoonstelling One Planet zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals), de zeventien doelen die de Verenigde Naties vóór 2030 willen bereiken om van de aarde een betere plek te maken. De zeventien tentoonstellingsonderdelen belichten aan de hand van interactie, collectie, beeld en tekst steeds een aspect van zo’n duurzaam ontwikkelingsdoel.

Zet in de in de tentoonstelling bijvoorbeeld nieuwe eiwitbronnen op je menu. Vergelijk je eigen leven met dat van iemand elders op de wereld. Zorg voor schoon drinkwater. Kijk of je iemand kunt vinden met dezelfde huidskleur als jij. Kom in actie voor een bedreigd dier. Of help mee het koraalrif te redden.

Bezoek aan Museon als onderdeel van Brief aan de toekomst

Een bezoek aan het Museon kan een heel mooie start van je project zijn. Leerlingen maken zo op een heel concrete manier kennis met de zeventien SDG’s en kunnen aan de slag om vanuit deze doelen ook na te gaan hoe die impact hebben op hun eigen leefomgeving en hun eigen leven. Het is ook mogelijk om dit bezoek te combineren met het Omniversum, dat in het zelfde gebouw zit.

Een bezoek aan het museum kan ook later in het programma. We denken graag met je mee voor een passende opdracht waarmee ze aan de slag kunnen gaan in de tentoonstelling.

Strippenkaart

Vergeet vooral niet om aan het begin van de tentoonstelling een strippenkaart te pakken. Op deze kaart vind je zeventien prikkelende stellingen, waarover je bij elk tentoonstellingsonderdeel je mening kunt geven. Aan het einde van je bezoek aan One Planet kun je je antwoorden laten analyseren. Zo ontdek je wat voor type wereldburger jij bent.

Contactgegevens Museon: 

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag

Tel. +31 70 3381 355
e-mail: info@museon.nl

Brief aan de toekomst